De Gröna i Svenska kyrkan

De Gröna i Svenska kyrkan i
Västerås stift

DGSK i Västerås stift är en nomineringsgrupp bestående av medlemmar i Svenska kyrkan med gröna värderingar. Vi vill lyfta och hålla levande frågor om ekologisk, social och ekonomisk hållbarhet på agendan inom Svenska kyrkan.
Vår politik
Vi ser ett ökat behov av själavård och samtal om existentiella frågor i samhället. Som komplement till det fundament gudstjänstlivet utgör vill vi ha ett ökat fokus på andlig samvaro utanför det kyrkliga rummet, till exempel friluftsgudstjänster, bönevandringar och en ökande medverkan för kyrkan i offentliga evenemang. I ett samhälle där psykisk ohälsa och ofrivillig ensamhet ökar, särskilt bland unga och äldre, ser vi det som speciellt viktigt att utveckla kyrkans uppdrag inom själavård och diakoni.
En annan viktig del för ett hållbart samhällsklimat, är kyrkans roll i arbetet med jämställdhet, inkludering, humanitära insatser och dess roll vid kriser och krig. Det innebär för oss att stå upp för värderingar om alla människors lika värde, att visa solidaritet med människor på flykt, att stå upp för rätten att vara den man vill och älska den man vill, att all form av diskriminering och ojämlikhet motarbetas. Kyrkan ska vara den plats där den som är förtryckt, förföljd, utanför och i behov av stöd alltid kan hitta en fristad och hjälpande hand. För oss är det självklart att kyrkan ska ta ansvar i samhället och finnas med där människor möts och att samverka med föreningar, myndigheter, skolor och andra samfund.
Vi ställer oss helhjärtat bakom andemeningen, slutsatserna och förslagen i Svenska kyrkans skogsutredning vilken, om den blir verklighet, kommer att gynna skogens ekologiska status men även stärka ekonomisk hållbarhet och långsiktighet. Genom ökat lokalt inflytande från församlingar och pastorat på skogsförvaltningen, samt dialog med samebyar om hänsyn och återhållsamhet i skogsbruket i renbetesområdena i stiftets allra nordligaste del, ökar också den sociala hållbarheten avsevärt. Vi vill att kyrkan ska arbeta aktivt med investeringar i företag med miljömässigt hållbara produkter och använder sig av gröna obligationer för finansiering av hållbara projekt.
Vi vill främja delningsekonomi och arbetet med cirkulär ekonomi där stiftet, pastorat och församlingar arbetar strukturerat med att ställa sig frågan om går det att reparera, renovera, återanvända, köpa begagnat, låna, byta osv innan nyinköp görs. Vid nyinköp ska hänsyn alltid tas till etiska och miljömässiga produktions- och anställningsvillkor hos leverantörerna. Vi ser gärna ytterligare investeringar i grön el och att endast miljöfordon används i kyrkans organisation.
Det är viktigt att kyrkan i sitt miljöarbete tar hänsyn till och främjar biologisk mångfald, detta kan göras i skogsbruket men även när det gäller skötsel av våra kyrkogårdar och övriga planteringar. Bland våra förslag i övrigt finns exempelvis att minska matsvinnet genom bättre matplanering med ökad andel inköp av miljömärkta livsmedel och en dominans av vegetarisk kost. Vi vill även rensa ut miljö- och hälsofarliga produkter som används i Svenska kyrkans vardagliga arbete.
Genom att vara en föregångare inom miljö och klimat samt som en garant för mångfald, inkludering och trygghet, är vi övertygade om att Svenska kyrkan kan bli en naturlig och viktig del av människors liv från dess början till dess slut.
Kontaktperson
Om du tillhör Västerås stift och vill bli medlem eller har frågor kontakta
ordförande Johan Norrlin på johan.norrlin[at]mhmail.se eller telefon 073-9198055
Våra förtroendevalda
Vi har två mandat och två ersättare i Västerås stift, en ledamot i Stiftsstyrelsen och en ersättarplats i Egendomsnämnden.
Utöver stiften har vi förtroendevalda i Västerås pastorat och Hedemora, Husby och- Garpenbergs församling.