top of page

De Gröna i Svenska kyrkan i Stockholms stift

20210725_200340.jpg
De Gröna i Svenska kyrkans åttapunktsprogram för Stockholms stift

Stockholms stift visar vägen:
Förslag på beslut för att göra Stockholms stift koldioxidneutralt och främja den biologiska mångfalden.

1. Hyggesfritt i stiftets skogar

EU-kommissionen har 2021 presenterat en uppdaterad skogsbruksstrategi. Kommissionen inleder strategin med att konstatera att skogarna i EU är grundläggande för alla européers hälsa och välbefinnande och att vi är beroende av dem för tillgång till ren luft, rent vatten och för deras rika biodiversitet. De fyller en avgörande funktion genom att bidra till ekonomin, klimatet som kolsänka, livskraftiga landsbygdsområden, ekosystemtjänster såväl som att ge utrymme för rekreation, kulturarv och hantverk och innovation. Kommissionen skriver vidare att skogsbruksmetoder som bevarar och återställer den biologiska mångfalden leder till mer resilienta skogar som kan leverera enligt sina socioekonomiska och miljömässiga funktioner. Enligt kommissionen finns det vissa brukningsmetoder som är att föredra medan andra ska användas med försiktighet, särskilt sådana som påverkar biologisk mångfald eller orsakar förlust av kol i rötterna och i jorden. Enligt Skogsstyrelsen är fördelarna stora med hyggesfritt skogsbruk. ”Skogskänslan bevaras det gynnar skogsfåglar, marksvampar, mossor, hänglavar och blåbärsris. Troligen minskaräven risken för urlakning av näringsämnen och tungmetaller till vattendragen.

”Förslag till beslut: Att Stiftet ska ta fram en plan för att skyndsamt övergå från trakthyggesbruk till mer skonsamma brukningsmetoder, huvudsakligen hyggesfritt skogsbruk. Planen ska vara genomförd under nuvarande mandatperiod.

2. Ekologiskt jordbruk på stiftets mark

Samstämmiga vetenskapliga undersökningar visar att den biologiska mångfalden är större på gårdar som drivs ekologiskt. Jordbruksverket definierar ekologiskt jordbruk som att producera livsmedel på ett långsiktigt och hållbart sätt – från jord till bord. För att göra det behöver man använda naturresurser som jord, energi och vatten på ett sätt som påverkar miljön så lite som möjligt. Ekologisk produktion ska också stötta den biologiska mångfalden och värna om djurens välmående.

Förslag till beslut: Att Stiftet vid upplåtelse av jordbruksarrende kräver att jorden brukas ekologiskt. Stiftet ska, för att uppmuntra pågående arrenden att övergå till ekologiskt brukande, sänka arrendeavgiften under de tre år som omläggningen tar. Enligt KRAVs regler får lantbrukarenunder omställningsåren inte sälja livsmedlen som ekologiska.

3. Utökade och fler kyrkoreservat

I Stockholms stift finns fem kyrkoreservat. Gullringskärret i Jordbro och Bronsåldersboplatsen på Ornö, Klockarkärrets urskog, Sjökullarna Vada och Kööhögen. Utöver kyrkoreservaten ingår delar av Stiftets prästlönetillgångar i Natura 2000-områden. Kyrkoreservat är ett frivilligt skyddsåtagande för att värna den biologiska mångfalden som beslutas av Stiftet. Inte sedan 1996 har Stockholms stift beslutat om något nytt kyrkoreservat.

Förslag till beslut: Att Stiftet får i uppdrag att undersöka vilka möjliga nya platser som kunde skyddas genomkyrkoreservatsregler samt om några befintliga kyrkoreservat kan utvidgas.

4. Anläggande av Ekokapell och tillåta gravsättning i kyrkoreservaten

Den begravningsform som ökar snabbast i Europa är natur- eller ekologiska begravningar. Eco Burial, Green Burial, Natural Burial, Waldbestattung och Naturbestattung är begrepp som betyder samma sak. En begravning som inte belastar miljön och gravsättning i naturen. I Sverige ökar också antalet kremeringsaskor som sprids i naturen eller till havs. Kyrkan är oftast inte delaktig i dessa gravsättningar. Genom att upplåta vackra kyrkoreservat för begravningsgudstjänst och askspridning skulle Stiftet tillmötesgå medlemmar med en sådan önskan. Vanligt utomlands är också att någon typ av enkelt kapell anordnas på sådana platser. Ett sådant kapell kunde även användas för andra typer av gudstjänst som dop och bröllop.

Förslag till beslut: Att Stiftet initierar ett möte med länsstyrelsen för att undersöka möjligheten att upplåta kyrkoreservaten för spridning av aska samt börjar projektera för anläggande av ett eko-kapell på lämplig plats i något av kyrkoreservaten.

5. Upplåta stiftets mark för vindkraft

Det råder brist på bra vindlägen för vindkraftverk i Stockholmsregionen. En förutsättning för att nå upp till det åtagande Svenska kyrkan gjorde i New York 2019 är att betydligt flervindkraftverk byggs särskilt i mellersta och södra Sverige. För att bidra till det ska stiftet upplåta mark för att i egen regi eller i samarbete med Kyrkvinden eller annan vindkraftsoperatör bygga vindkraftverk på prästlönetillgångarna.

Förslag till beslut: Att Stiftet utreder möjliga platser att bygga vindkraftverk på samt erbjuda Kyrkvinden eller annan vindkraftsoperatör samarbete kring nya vindkraftverk.

6. Solceller, bergvärme och energisparande åtgärder i stiftets byggnader

I både Tyskland och England har man arbetat aktivt för att klimatneutralisera kyrkornas ibland ganska omfattande energiförbrukning. Stiftet ska vara ett föredöme för församlingarna när det gäller att bli självförsörjande på energi och värme.

Förslag till beslut: Att Stiftet genomför en energirevision på alla sina byggnader och vidtar åtgärder för att fasaut all fossil energi.

7. Inventering av flora, fauna och våtmarker på stiftets ägor

”Vi ska öka medvetenheten i våra kyrkor genom att främja utbildning, gudstjänst ochåtgärdsresurser som står till förfogande lokalt, regionalt och globalt.” är en av de förpliktelser Svenska kyrkan gjorde tillsammans med andra kyrkor i New York 2019. Ett sätt att öka kunskapen om den biologiska mångfalden är att inventera den på de marker Stiftet äger. Våtmarker är den samlade beteckningen för myrar, kärr, mossar, träsk, sumpmarker, strandängar m.m. Våtmarker är en naturresurs av stortvetenskapligt, kulturellt, rekreativt och ekonomiskt värde. Våtmarker är biologiskt högproduktiva. Att inventera och bevara Stiftets våtmarker är angeläget.

Förslag till beslut: Att Stiftet i samarbete med botaniska-, ornitologiska- och andra föreningar inventera flora, fauna och våtmarker inom kyrkoreservaten och andra relevanta områden. I andra hand ska inventeringen ske med professionella konsulter med inriktning på biologisk mångfald. Resultat från inventeringen ska anslås vid reservaten och spridas via Stiftets informatörer.

8. Stöd och rådgivning i församlingarnas miljöarbete, grön diakoni

Det är mycket glädjande att stiftets handläggare för hållbarhetsfrågor nu fått förstärkning av ytterligare en Klimat-och hållbarhetssamordnare. Tjänsten är dock tidsbegränsad vilket inte tyder på allvar i att Stiftets satsning. Idag prioriteras vanligtvis inte miljösamordnaruppdraget i församlingarna. Gröna diakoner som axlar ansvaret för miljösamordningen och dessutom kopplar ihop gröna miljöfrågor med församlingens diakonala verksamhet, omsorgen om medmänniskan, är något som prövats med gott resultat i församlingar runt om i Sverige. Att arbeta i trädgård och vistas i naturenhar en terapeutisk och läkande effekt på såriga och utbrända själar.

Förslag till beslut: Att Stiftet permanentar de två tjänsterna som Klimat- och hållbarhetssamordnare. Att Stiftet stimulerar församlingarna att bedriva grön diakoni med diakoner eller kyrkogårdsarbetare som axlar ansvaret som miljösamordnare och bedriver läkande natur- och trädgårdsterapi. Utbildning kan bedrivas i Stiftets regi.​

20210725_200340.jpg
Föreningen

Nomineringsgruppen drivs som en ideell förening där du kan bli medlem om du vill engagera dig kyrkopolitiskt eller stödja gruppen.

Styrelsen

Ylva M. Larsson, ordförande
Anders Ödmark, kassör
Staffan Lundstedt, sekreterare
Marja Sandin-Wester, ledamot

Kontaktperson

Om du tillhör Stockholms stift och vill bli medlem eller har frågor kontakta ordförande Ylva M. Larsson på ylva[at]loggia.se eller 070-657 66 44

Våra förtroendevalda

I Stockholms stiftsfullmäktige har vi 3 mandat och 1 ersättare, dessutom en ledamot i Stiftsstyrelsen samt en ledamot i Egendomsutskottet.
 

Förtroendevalda i Kyrkofullmäktige i församlingar:

Enskede-Årsta församling - 2 mandat 

Farsta församling - Sigrid Arrhenius och Åsa Öckerman

Gustav Vasa församling, 1 mandat, 1 ledamot Kyrkorådet
Hässelby församling - Gunilla Almén

S:t Matteus församling - 1 mandat, 1 ers Kyrkorådet

Skarpnäcks församling -1 mandat + 2 ers

Sofia församling - 2 mandat, 1 ledamot Kyrkorådet

De Gröna i Svenska Kyrkan

Org. nr. 802468-6951

Kontaktperson: ordförande Magnus Gunnarsson, magnus.dgsk[at]varnhem.org

Kontaktperson för Kyrkomötesfrågor: gruppledare Marja Sandin-Wester, marja.sandin-wester[at]svenskakyrkan.se

Kontaktperson för valsedlar: ombud Terence Hongslo, terence.hongslo[at]gmail.com 

©2024 av De Gröna i Svenska kyrkan.

bottom of page